Trabant влиза в Червената книга

Моделът става защитен вид, тъй като е на път да изчезне

Автор: Божидара Иванова

Легендарният автомобил Trabant, превърнал се в символ на комунистическа Източна Германия, вече е застрашен вид и е на път да изчезне, предаде AutoMedia. Към януари 2013 г. от лицензионните власти във Фленснург са са регистрирани едва 33 хил. автомобила от този вид. Само тези коли могат да се движат по пътищата. За сравнение - през 1993 г., след обединението на Германия, те са наброявали 920 хил.

Култовият автомобил има своите верни почитатели, а по-запазените и добри екземпляри привличат колекционерите. Двутактовият чудак се задвижва от микс от масло и бензин, въпреки че не отговаря на строгите изисквания за автомобилни емисии в Германия. За застрашените представители е направено изключение.

В България този модел също има своите верни почитатели. Всяка година се организира национален фест на трабантчетата. Сред най-интересните екземпляри у нас са 7-метровата лимузина Trabant и Trabant RS, който разполага с цели 220 конски сили. Последният е дело на ателието Kokonja.

През 2009 г. на автосалона във Франкфурт се появи възродена версия на популярната кола с името Trabant nT. Автомобилът имаше електрически двигател и модерен дизайн, но за съжаление не стигна до пазара.

Коментари: 0