Традиционен Великден ще ни струва 100 лв

За парче агнешко, което средно тежи около 2.5 кг, ще трябва да похарчим около 35 лв

108 ~ 2 мин. четене

С около 100 лв ще трябва да се бръкнат българите за традиционна трапеза по Великден. В тези пари влизат само най-необходимите неща, без излишни разточителства, предава „Телеграф“.

Агнешкият бут засега ни струва около 14 лв за парче месо, което средно тежи около 2.5 кг, ще трябва да похарчим около 35 лв. След очакваното „празнично“ увеличение на цените с поне 5-6 лв, обаче, може да се наложи да извадим дори 50 лв. Тази година има едно предимство – Гергьовден се пада веднага след Великден, така че неизяденото агнешко от единия празник да се използва на следващия. 

За щедра порция зелена салата ще ни трябват поне 4 лв само за марулите. Още толкова ще ни струват краставиците, лукът и другите съставки на салатата. Така зеленията може да ни излезе и 10 лв. Половин килограм най-обикновен козунак пък струва 2.50 лв в големите магазини. 

Ако вземем 4 козунака, харчим още 10 лв най-малко. Ако сладкият хляб е с екстри, може да стигнат и 15 лв. 

Друга традиционна храна – яйцата, засега струва 0.27 лв, като за пръв път цената може да се запази същата. Така кора от 30 яйца може да ни излезе около 8 лв. С боята и лепенките стават 10 лв.

Ако ни се прияде курбан чорба, ще се бръкнем с още 7 лв за агнешки комплект. От карантията може да ни остане за дроб сърма, за която ще похарчим още 2-3 лв за пакет ориз и 4 лв за заливката.

Миналата година сме заделили около 90-100 лв за великденския обяд, но в тази сума са се включвали бутилка вино и литър ракия.   

Подкрепи Economic.bg