Трайков: „Белене“ ще вдигне рязко цената на тока

Връщането на тази тема означава, че някой иска да бъдат изхарчени още пари, смята бившият икономически министър

140 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

За всички е пределно ясно колко несъстоятелен е проектът АЕЦ "Белене". Това каза в ефира на БНТ бившият икономически министър в правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков. Според него отварянето на темата не е добре за България, а мотивите са ясни - нечии икономически интереси.

"Сега усилията на правителството трябва да са насочени към спечелването на иска на "Атомстройекспорт" срещу България, а не да се подкрепя руската страна в това дело", коментира Трайков. "За мен е жалко да се съживяват трупове, които могат да донесат единствено вреда на хората", добави той.

Според него, ако "Белене" бъде построен, цената на електроенергията ще се повиши рязко. "Дори при най-ниската стойност на "Белене", построяването на централата ще избута цената нагоре. Цената на електроенергията, произведена от "Белене" ще бъде по-висока от най-скъпо произвеждащите в момента централи", каза бившият икономически министър. "Връщането на тази тема означава, че някой иска да бъдат изхарчени още пари", добави той.

Трайчо Трайков обяви, че има достатъчно резерви в държавната енергетика. "В "Мини Марица изток" работят доста повече хора, отколкото е необходимо. Същото е положението в АЕЦ "Козлодуй" и в много други държавни компании. Ако е важна цената, понижението може да стане за сметка на тези компании. Това обаче ще срещне отпора от профсъюзите, от доставчиците и от други засегнати кръгове", добави той.

"Законите дават рамка, но те не определят цените. Това, което още сега може да се направи е, да извадят от микса централите, които произвеждат скъпа енергия. Това са централите на Ковачки и някои други. Ако стане, значи интересът е цената, ако не стане - се защитава интересът на определени кръгове", категоричен е Трайчо Трайков.

Подкрепи Economic.bg