"Трейс" очаква да работи на печалба през 2013 г.

Пътностроителната компания очаква да получи големи инфраструктурни проекти в Сърбия и Катар

3971 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Загубата на пътностроителния холдинг "Трейс Груп Холд" ще бъде стопена до края на годината. Това каза през инвеститори главният изпълнителен директор на компанията Цветан Цонев, който се позовава на финансовите данни към края на август 2012 г. Той добави, че минусовият резултат е намалял до 2.2 млн. лв.

Към края на юни консолидираната загуба на холдинга достигна 3.4 млн. лв. Според Цонев тя се дължи на повишените цени на битума и горивата при реализацията на ЛОТ 2 АМ Тракия. Той коментира и рискът от загуби от валутни разлики. "Според последните промени в тръжните процедури този риск вече е изцяло за сметка на възложителя, а не на изпълнителя както беше в договора за ЛОТ2", каза Цонев.

Изпълнителният директор съобщи, че към момента холдингът работи по 15 големи обекта. Очаква се да бъдат подписани още осем договора след спечелени тръжни процедури. "По-голямата част от договорите бяха подписани през последните два месеца и цялата структура е оптимално натоварена.", каза Цонев.


"Ние направихме своя анализ. Днес, когато АМ "Тракия" е открита, ние смятаме, че това е най-добрият обществен обект в България. Това е инвестиция в доброто ни име", изрази мнението си председателят на Съвета на директорите Николай Михайлов.

Като мярка за оптимизиране на разходите през последните две години компанията е извършила оптимизация на дружествата - намалени са разходите за издръжка и разходите за персонал. Променена е и структурата на управление на фирмите, което води до подобряване на ефективността на работа и мотивиране на мениджърските екипи. "Въпреки кризата, продължаваме да инвестираме  в развитие на кадрите и модерно оборудване. В края на август "Трейс Груп Холд", за реализацията на проекта по рехабилитацията на ж.п. линията Пловдив - Бургас, закупи най-новата технология в Европа за полагане на железен път - S 2PV, която е произведена от френската фирма Жисмар", добави Цонев.

По неговите думи продължават усилията на компанията за излизане на външния пазар. "Очакваме до края на годината да бъдем поканени за подписване на договор за строителство на магистрален участък в Република Сърбия. Предстоят следващи преговори с Емирство Катар за участие на компанията в големи обществени проекти. Подписани бяха споразумения за сътрудничество с признати международни финансови институции и стратегически партньори за инвестиране в значими инфраструктурни проекти у нас и в чужбина", добави той.

Подкрепи Economic.bg