Тренчев: Българите с двойно гражданство трябва да могат да стават депутати

Това е дискриминационен текст и ако не беше той процесите в България щяха да се развият по-позитивно, смята президентът на КТ "Подкрепа"

3596 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Българите с двойно гражданство трябва да имат право да бъдат избирани за народни представили“. Тази теза подкрепи президентът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев по време на заседание на комисията за граждански движения в Народното събрание (НС) в качеството си на председател на Инициативния комитет на подписка с това искане.

Комисията разгледа в четвъртък становище на Националната гражданска инициатива за изменение в чл. 65, ал.1 от Конституцията във връзка с избора на народни представители на български граждани с двойно гражданство. „Подписката отговаря на законовите изисквания и ще разгледана от българския парламент“, обясни зам.-председателят на НС Мая Манолова.

„Като общественик съм убеден в инициативата. Смятам, че тази Конституция беше зачената в грях, в нея се предвиди текст, който не позволява на нашите сънародници зад граница с двойно гражданство да имат права да бъдат избирани за народни представители“, обясни Тренчев. По думите му това е дискриминационен текст и ако не беше той процесите в България щяха да се развият по-позитивно.

„Към момента се счита, че над 1.6 млн. души наши сънародници са зад граница и се предполага, че част от тях са се сдобили с второ гражданство. Те трябва да имат права да бъдат избирани и това подобава на страна, която се нарична демократчна“, добави още президентът на КТ „Подкрепа“.

Коментари: 0