Три компании искат да добиват газ от "Терес"

И трите компании са с доказан опит в проучванията за добив на газ и природни богатства, смята икономическият министър Делян Добрев

140 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Две европейски и една американска компания вече са закупили документите за проучвания за добив на газ в блок "Терес" в южната част на дълбоко Черно море. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на първата регионална газова конференция "Газови перспективи", предаде репортер на Агенция „Фокус".

Добрев отбеляза, че и трите компании са с доказан опит в проучванията за добив на газ и природни богатства. България има две стратегически цели - местният добив на газ и диверсификацията на източниците на газа. Страната ни очаква в най-кратък срок да бъде публикувана в европейски вестник и обявата за блок „Света Марина", който се намира в северната част на дълбоко Черно море и е съсед на блок "Хан Аспарух", посочи министърът.

През изминалата година България е дала началото на проучванията за добив на газ в блок „Хан Аспарух" в северната част на Черно море. Приоритет на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма е и блок "Силистар" за добив на газ в южната част на Черно море, като веднага след като Висшият административен съд вземе решение относно този проект, ще започне и процедурата за проучвания в него", обясни министър Делян Добрев и добави, че блок "Силистар" е подобен като потенциал и капацитет на блок "Хан Аспарух".

Благодарение на тези блокове цялата територия на дълбоко Черно море ще се проучва за добив на газ. "Ако в дълбините на Черно море се открие наличието на природен газ, това ще задоволи потреблението в България за десетки години", отбеляза още министър Добрев.

Подкрепи Economic.bg