Три японски компании с интерес към бизнес в България

Производителят на телефонни компоненти „Мурата“ ще сключи споразумение със „София тех парк“

Представители на повече от сто японски компании са присъствали на българския инвестиционен форум, който се проведе Токио. Събитието се организира от Българската агенция за инвестиции под егидата на Японската организация за външна търговия JETRO и Министерството на външните работи на азиатската страна и беше открито от министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.


Три фирми са проявли интерес към бизнес възможностите в нашата страна.

Японският представител на електронната индустрия „Мурата“ заявила желанието си да сключи споразумение със „София тех парк“, за да разработва своята продукция у нас. „Мурата“ произвежда повече от 100 от компонентите за всеки телефон. Компанията, която има годишен оборот от 9 млрд. евро, вече си партнира с няколко научни института у нас.

„Сумитомо Кемикъл“ ще проучи възможностите за инвестиции в селското стопанство у нас, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ. Фирмата - производителят на химикали  включва повече от 100  дъщерни дружества и филиали, работещи в пет сектора – основни химически вещества, нефтопродукти, химикали, свързани с информационните технологии, здравеопазване и фармацевтични продукти. Негови представители заявили, че са заинтересовани от възможностите за бизнес в страната и със съдействието на БАИ ще проучат перспективите да инвестират в българското селско стопанство.

„Фуджикура“, която произвежда авточасти и кабелно оборудване, също проявила интерес към възможностите за бизнес в България. Компанията има пет предприятия в Европа, като в момента фирмата търси 6 хил. кв. метра, за да разшири бизнеса си.

Министър Добрев даде примери пред японските си домакини за част от световните гиганти, които вече са избрали нашата страна за своя бизнес – HP, Liebherr, Lufthansa Technik, SAP, Aurubis и други вече работят в България. Към нашата страна проявяват интерес и най-големите компании в областта на аутсорсинга, добави той. В момента БАИ работи по повече от 9 проекта на европейски компании, които искат да преместят аутсорсинг бизнеса си в България, заключи Добрев.

Коментари: 0