Трима с интерес към седми блок на АЕЦ „Козлодуй”

Ако всичко е наред, той може да бъде готов до 2022 г., каза Валентин Николов

"Трима инвеститори имат интерес да инвестират в изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, каза пред Нова телевизия изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов. Той обаче не пожела да назове имена, за да не „изплаши” фирмите.

Николов посочи, че в момента пети и шести блок на централата задоволяват потребностите на страната. Над 9 000 мегавата мощности са инсталирани в България. "В момента не се нуждаем от нови, но вбъдеще ще има нужда от 1 500 мегавата мощности. Тази страна, която предвиди да ги инсталира, ще диктува енергетиката в региона. Ще се изгради и 9 и 10 блок в ТЕЦ „Марица Изток” 2", подчерта той.

Николов допълни, че към момента е нужно да се направи предпроектно проучване за инвеститори за седми блок на централата. До края на март месец 2013 г. трябва да има доклад, който да покаже технико - икономическия анализ за строителството. По думите му, ако всичко е наред, седми блок може да бъде готов до 2022 г.

Николов не изключи варианта седми блок да бъде изграден с реактора, който е закупен за АЕЦ "Белене", но поясни, че все още има време да се реши окончателно това.

Коментари: 0