Турция въвежда ограничения за наргилето

"Всички забрани за тютюнопушенето ще важат и за наргилето", обяви турският здравен министър Мехмет Муезиноглу

Турция въвежда ограничения за наргилето
284 ~ 1 мин. четене

Турското правителство ще въведе по-строги ограничения за пушенето на наргиле, заяви турският здравен министър Мехмет Муезиноглу. Той подчерта, че пушенето на наргиле е толкова опасно, колкото останалите тютюневи изделия.

"Всички забрани за тютюнопушенето ще важат и за наргилето", заяви министърът, като добави, че правителството ще издаде допълнителни разпоредби за това.

Според досегашните забрани за цигарите в барове и ресторанти собствениците им, които разрешават да се пуши, се наказват с глоба от 7612 турски лири (2500 евро), която става двойна при повторно нарушение. Дръзналият пък да наруши здравната норма пушач пък отнася наказание от 69 турски лири (30 евро).

С новата разпоредба на Анкара обаче същата санкция ще важи и за наргилето. Добрата новина е, че почитателите на наргилето все пак ще могат да се наслаждават на вкуса му, но на открито пространство, което заведението е предвидило за тази цел. То обаче трябва да е на разстояние по-малко от 100 метра от училища и домове за деца.  Няма изключение обаче за забраната за продажба на наргиле на непълнолетни.

Анкара забрани тютюнопушенето в началото на 2008 г. А за спазването на закона оттогава бдят и до днес над 5000 цивилни агенти.

Според официалните данни близо един на всеки трима турци в зряла възраст пуши, като нивото на пушачите достига 48% при мъжете и това поставя Турция на 10-о място в света по консумация на цигари.

Коментари: 0