Туристите в Слънчев бряг са близо до нивата от 2008 г.

Община Несебър е единственият възможен и законен стопанин на инфраструктурата в курорта, смята Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците Слънчев бряг

276 ~ 4 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

- Г-жо Иванова, икономическият министър предложи дружеството "Слънчев бряг" и община Несебър да подпишат договор за публично управление на активите в зоната. Удовлетворява ли Ви решението?

- Министър Асен Василев предложи само формата, по която на този етап да се реализира прехвърлянето на собствеността и инфраструктурата да се стопанисва от Община Несебър. Това е наше дългогодишно предложение - десетгодишно вече и е точно на собствениците. Ние винаги сме твърдели, че Община Несебър е единственият възможен и законен стопанин на инфраструктурата в Слънчев бряг.

Министър Василев предложи един вид договор за отдаване под наем, или договор за стопанисване да го наречем. Идеята е да се започне с него, защото прехвърлянето на собствеността се оказва доста дълъг процес и вече години не успяваме да го направим. Този договор в момента, в който влезе в сила, дава всички права и задължения на Община Несебър да се разпорежда с тази инфраструктура.

- Изпълнителният директор на сегашния стопанин - "Слънчев бряг" АД Златко Димитров Ви обвини, че саботирате нормалното протичане на летния сезон чрез създаване на медийни манипулации? Вярно ли е?

Да саботираш нещо означава да го съсипеш и да го провалиш. Един здраво мислещ хотелиер, който е инвестирал милиони, защото нашите членове са такива - собственици на големия капитал в Слънчев бряг, няма сам да си съсипе сезона и да си провали приходите. Да не говорим във времето какъв отзвук би имало това. Саботаж може да има само от страна на "Слънчев бряг" АД, които нямат пряко отношение към туристическия сезон в Слънчев бряг. Нито са инвестирали пари, нито са собственици на каквото и да било.

Явно на господин Димитров не му харесва предложението на министър Асен Василев, че проектодоговорът трябва да бъде представен на министъра в срок до 30 май. Това означава, че и министърът, и ние държим сезонът да се осъществени. Много бързо трябва да се действа, а не да се бавим във времето. Явно на Димитров не му харесва да се справи или не може да се справи.

- Съюзът на собствениците нарушава ли правовия ред, както той ви обвинява?

Ако той смята, че някой наш член нарушава закона, защото ние като организация не можем, да се обърне към прокуратурата и съда. Може да заведе реално дело и да видим в какво би могъл да обвини или уличи един собственик. "Слънчев бряг" АД слагат прегради, те слагат препядствия, те въвеждат правила, без да имат право да го осъществяват, те администрират дейности, които нямат право да извършват.

- Другото, в което той Ви обвинява е, че информирате обществото за взето решение от държавен орган, без да сте опълномощени за това?

Ние не информираме за взето решение. Ние даваме прессъобщение и това е право на всеки участвал в една среща. В съобщението ясно повтаряме това, което се е случило на срещата. Там ние си казахме болките, дефинирахме проблемите, министърът добре си ги записа, след което той каза, да се подпише този договор с оглед Община Несебър да стопанисва инфраструктурата. И ние сме повторили точно това.

Думите на министъра бяха такива: "Каквото е направено от "Слънчев бряг"досега - направено. Дайте да подпишем договора, да се представи на 30 май, след неговото подписване община Несебър да влезе във функциите". Ние повторихме само това. Нищо повече.

- Има ли проблеми в поддръжката на инфраструктурата в момента?

За мен опредено има. Не се поддържа на ниво от години. Не се запълват дупки, не се асфалтират пътища. Има тъмни участъци в комплекса, където "Слънчев бряг" дори не е изградило улично осветление и се разчита на осветлението, което някой хотелиер е изградил около хотела си. Такива места има немалко. Също така научих, че те ще наемат охранителна фирма, която да застава на входовете на комплекса. вместо полиция. Какво изобщо ще вършат тези охранители. Какви правомощия има въобще една охранителна фирма, за да стои на входовете на Слънчев бряг? "Слънчев бряг" АД не показва готовност и възможност да се справя с инфраструктурата. Нито финансово, нито физически.

- Ако договорът не се подпише до 30 май, ще окаже ли негативно влияние върху летния сезон?

Не, но ще окаже влияние върху доверието ни в държавата. Министърът ясно дефинира датата. За мен "Слънчев бряг" АД и неговият изпълнителен директор са на пряко подчинение на министъра на икономиката. Съответно министърът трябва да потърси отговорност защо срокът не е спазен. Ако не се спази срока и няма действия от страна на държавата, това само ще загуби нашето доверие.

- Какви са очакванията Ви за летния сезон в Слънчев бряг?

Моите очаквания винаги са положителни. Сезоните през последните 2-3 години всяка година са по-добри и по-добри. Постепенно връщаме нивата си на заетост от 2008 г. преди да влезем в кризата. Работим в посока леко увеличаване на цените с ръста на инфлацията - около 3-4%. Оптимист съм, че и тази година ще се радваме на един успешен сезон. Очаквам ръст на туристопотока тази година. Не мога да кажа конкретни проценти, но ако имаме ръст от 5%, това означава един много добър сезон.

Подкрепи Economic.bg