Търсенето на бизнес кредити през 2014 г. ще се повишава плавно

Голямата ни амбиция е да стартираме фонд за капиталови инвестиции, с който да подпомагаме фирмите чрез дялово участие, казва новият главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие Димо Спасов

288 ~ 3 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Димо Спасов е Главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие. Магистър по специалността „Финанси” от УНСС и „Финанси и капиталови пазари” от университета „Пантеон-Ассас” в Париж. Кариерата му преминава през БНБ, TBI Asset Management и Първа инвестиционна банка.

Г-н Спасов, какво е да сте начело на ББР?

За мен това е огромна отговорност, на първо място заради големите очаквания, с които правителството и обществото са натоварили ББР. Разбира се, това е и лично предизвикателство, особено когато на банката се разчита да се превърне в движеща сила при финансирането на бизнеса в страната.

Ще правите ли промени в дейността на банката и какви са основните ви приоритети за 2014 г.?

Фокусирали сме се изцяло върху това ББР да се превърне в истинска банка за развитие, тъй като до момента тя работи по-скоро като търговска банка. Подготвяме нова стратегия, която ще бъде предоставена за одобрение на правителството. Тя ще бъде в синхрон с другите мерки на управляващите за подобряване на икономическата среда и за съживяване на бизнеса.

Акцентът ще бъде поставен върху подкрепата на микро, малки и средни фирми и на стартиращи компании. Целта ни е да се превърнем в естествен партньор за бизнеса, не само в частта предоставяне на финансиране, но и като търсен консултант за новите компании. Голямата ни амбиция е да стартираме и фонд за капиталови инвестиции, с който да подпомагаме фирмите както чрез кредитиране, така и чрез дялово участие.

Стартирахте програма за отпускане на кредити за бизнеса. Има ли търсене?

Това са първите продукти от изцяло нов тип, с които се опитваме да облекчим условията за кредитиране на микро, малките и средни фирми. Вече отпуснахме първия кредит при новите условия. Освен фиксираната лихва за целия период на кредита от 6%, сме предвидили и по-дълъг гратисен период. В програмата могат да се включат и стартиращи фирми – нещо, което не е правено от ББР досега. Следващият продукт с облекчени условия ще бъде насочен към компаниите в сферата на експорта.

Как върви издаването на гаранции по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), които отпуска НГФ?

Гаранционната схема по трите мерки от ПРСР работи успешно, като партньори по нея са ни 14 банки. От пролетта на 2013 г. досега са издадени 219 гаранции на обща стойност 66 млн. лв. по кредити за 83 млн. лв. Националният гаранционен фонд издава гаранции в размер до 80% от размера на кредита – важно улеснение за много от земеделските производители в райони, които не разполагат с достатъчно активи, които да послужат за обезпечение пред търговските банки.

Очаквате ли съживяване на кредитирането през 2014? Каква ще бъде ролята на ББР?

ББР ще направи необходимите стъпки, за да увеличи финансирането за малките фирми. Целта ни е да съживим кредитирането и да катализираме пазара на кредитни и експортни продукти. Банката разполага с над 1 млрд. лева, които могат да се влеят в икономиката ни и да се усети ефект за бизнеса. Очаквам търсенето на бизнес кредити през следваща година да започне да се повишава плавно и се надявам, че фирмите ще бъдат по-активни в планирането на нови инвестиции.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg