Учени регенерират клетки, пострадали при инфаркт

Засега експериментът е възможен само в лабораторията, но надеждите са, че скоро това ще бъде възможно с взимането на хапче

276 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Учени успяха да регенерират клетки, които са пострадали в резултат на инфаркт, предаде Science Daily. Екипът от Института сърдечносъдови заболявания Гладстон в Калифорния, ръководен от д-р Дийпак Сривастава, е използвал коктейл от пет вида гени, за да трансформира клетки, способни да формират съединителна тъкан в такива, предаващи електрически импулси. Именно предаването на такива импулси е в основата на способността на сърдечния мускул да се свива и отпуска, което от своя страна кара сърцето да бие.

Засега експериментът е възможен само в лабораторията, но учените се надяват, че скоро това ще бъде възможно с взимането на хапче. Миналата година същия екип от учени демонстрира регенерацията на сърдечни клетки при живи мишки.

Клетките, които са способни да формират съединителна тъкан се наричат още фибробласти и представляват половината от всички клетки в човешкото сърце. Те не могат да предават електрически импулси, като клетките, които изграждат сърдечния мускул.

След инфаркт около клетки, намиращи се около най-засегнатото от удара място, се сформира съединителна тъкан. Способността за регенерация на такива клетки може да се окаже животоспасяваща за хората, пострадали от инфаркт.

Подкрепи Economic.bg