Учителската професия ще отговаря на по-строги критерии

За преминаването от учител към старши учител няма да са нужни 10 години

Автор: Божидара Иванова

"За първи път у нас се изработва нова стратегия за развитието на педагогическите кадри. Тя ще влезе за обсъждане в Министерски съвет до две седмици", заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова, цитирана от БНР.

Подобно на лекарите и юристите, преподавателите в средните училища, ще трябва да отговарят на по-строги критерии. Предвижда се практическото обучение на студентите с педагогически профил да започне още от университета.

"Обсъждаме и въвеждането на стажант-учител. Това е в 4-ти и 5-ти курс младите учители да могат да влизат в училище и съответно да получават определено възнаграждение. Следващият момент е във връзка с кариерното развитие на младите хора, а именно промени в наредбите, така че за преминаването от учител в старши учител да не са необходими тези 10 години, а да отговарят на качеството и квалификацията на самия учител”, допълни още министър Клисарова.

С тези промени в системата на средното образование ще бъдат преразпределени възнагражденията на българските учители спрямо нивото на преподаване и няма да зависят единствено годините преподавателски опит, както досега

Коментари: 0