Украинската икономика е разбита

Ако конфликтът се задържи в продължение на още няколко месеца в сегашния си вид, разходите за украинската икономика ще бъдат огромни

Украинската икономика е разбита

Снимка: БГНЕС

256 ~ 2 мин. четене

Докато международният фокус през последните месеци бе върху въоръжените сблъсъци в Източна Украйна и геополитическия застой в Москва, друга дилема се очерта като значителна за Киев и западните банкери: Украинската икономика тъне в разруха.

Пример за разрухата в Украйна, бяха снимките на кълба от дим затъмняващи небето над фабрика за слънчогледово семе извън Донецк, най-голямата крепост на подкрепяните от Русия сепаратисти, заобиколени от напредващата армия на Украйна. Заводът на стойност 80 млн. долара, открит през 2000 г. от американската компания Каргил, бе една от първите зелени инвестиции в независима Украйна, символ на новата ера на по- отворени пазари и бъдещ просперитет. Той бе изоставен от служителите от американската земеделска група, след като бе щурмуван от въоръжени про-руски бунтовници. Сега в пламъци, сградата е свидетелство за огромните щети, причинени на разкъсваната от война и задавена от бюрокрация икономика, потъваща все по-дълбоко в рецесията.

В най-добрия случай има вероятност да се наложи МВФ и други западни поддръжници да се намесят с нови заеми, за да помогнат на правителството да овладее фискалния дефицит. В най-лошия, подписаната през април програма на стойност 17 млрд. долара ще се провали, вероятно принуждавайки страната да обяви несъстоятелност и да преструктурира дълга си. Това може допълнително да задълбочи икономическите сътресения в Украйна и да опетни репутацията и доверието във фонда в светлината на неговата проблематична гръцка програма.

“Ако конфликтът се задържи в продължение на още няколко месеца в сегашния си вид, разходите за украинската икономика ще бъдат огромни”, заяви Украинският анализатор Виталий Ваврусчук.

Служителите на МВФ базираха спасителната си програма върху първоначалното предположение, че икономиката на Украйна ще се свие с 5% тази година, преди да започне да се възстановява през 2015. Съотношението между дълга на киевското правителство и БВП- популярен, макар и несъвършен измерител на устойчивостта- ще нарасне от малко над 40% до 62%, стръмен, но може би постижим ръст. Затова от МВФ решиха да не изискват Украйна да преструктурира дълговете си.

Длъжностни лица от фонда посетиха страната и направиха оценките си скоро след като Русия бе анексирала Крим и точно когато сепаратистите установяваха контрол в източната част на Украйна. Затова те не отчетоха напълно икономическите щети, които щяха да последват. Въпреки това дори и по това време техните преценки сериозно бяха поставени под съмнение от страна на някои икономисти.

 

По материали на световни информационни източници

 

Подготвена от отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър 

Коментари: 0