Украинските власти отменят спорните "антипротестни" закони

Новината бе обявена малко след четиричасова среща на държавния глава с лидери на опозицията

124 ~ 1 мин. четене

Украинските власти ще отменят спорните „антипротестните” закони, приети на 16 януари, които бяха причина за масовите безредици в цялата страна, съобщава руската информационна агенция “Новости”, позовавайки се на украинския министър на правосъдието Елена Лукаш. Отменянето на тези закони беше поискано от ЕС и САЩ, както и от лидерите на украинската опозиция.

Новината за отмяната на спорните закони бе обявена малко след четиричасова среща на държавния глава с лидери на опозицията. Противниците на режима за пореден път получиха съгласието на властта да бъде приет закон за амнистия за задържаните демонстранти при сблъсъците с полицията. Тази амнистия обаче ще влезе в сила, при условие че бъдат освободени всички обществени сгради и улиците, окупирани от демонстрантите, уточни министърът на правосъдието Олена Лукаш.

Опозиционните водачи отказаха да влязат в правителството на президента Виктор Янукович. Арсений Яценюк не даде съгласие да оглави кабинета. Лидерът на партия „Удар” Виталий Кличко пък отказа предложението да стане вицепремиер по хуманитарните въпроси. Той изрази надежда, че Янукович няма да въведе извънредно положение в Украйна.

Очаква се днес протестите да продължат с нова сила, след като щабът на Националната съпротива призова за митинг на площада на обяд, успоредно със заседанието на Върховната Рада - парламента на Украйна.

Коментари: 0