Украйна спря вноса на руския газ

От днес не запълваме газохранилищата си, за март дължим 550 млн., призна министърът на енергетиката Юрий Продан

Газова криза?

Автор: Николай Марченко

Украйна спря да запълва газохранилищата си с руски газ. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката и въгледобива на страната Юрий Продан, цитиран от агенция УНИАН преди заседанието на правителството.

Пояснява се, че Киев се опитва да се разбере с руския енергиен монополист „Газпром” за връщането на цената от 268,5 долара за 1 000 кубика от първото тримесечие на 2014 г., след като от април е качена на „пазарни” според руската страна нива от 485 долара.

„Ние към днешния ден не помпаме газ. Все още имаме време да осъществим съответното запълване”, каза министър Продан. По думите му „украинската страна не е задоволена от нивата на цената на синьо гориво, установена от „Газпром” от 1 април”.

Украинският енергиен министър отбеляза, че Киев, в лицето на "Нафтогаз" все още не е платил доставките за март месец – става дума за дълг за консумирано гориво на стойност 550 млн. долара.

Новината идва, след като вчера Юрий Продан предупреди лично еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, че ако не се постигне конструктивен диалог за цената на газа и тя не бъде компенсирана с нови такси за пренос, транзитът за Европейския съюз (ЕС) може да спре.

Вариантите на Украйна за диверсификация в момента се ограничават от реверсивните газови връзки със Словакия и Унгария, но те са възпрепятствани от действащите договори с „Газпром”. Помощ в доставките на газ обещаха също така Германия и Полша, но и техните компании не могат да покрият вноса на синьо гориво от Русия.

 

Коментари: 0