Уникален макет на Рилския манастир бе изоставен на входа на Президентството

Създателят на макета Пламен Игнатов е работил 17 години върху него и днес се отказа от най-голямото си произведение в знак на протест

Автор: Божидара Иванова

Изящен макет на Рилския манастир бе изоставен тази сутрин пред сградата на Президентството в знак на протест. Създателят на макета е Пламен Игнатов е работил 17 години върху него и днес се отказа от най-голямото си произведение. Причината е, че нито една от институциите няма интерес да закупи творбата му.

"Аз трябва да оставя 1/3 от живота си на улицата, за да тествам интелигентността и морала на управляващите и обществото. Ето го теста, съжалявам, много ми е тежко да го кажа, но аз съм напълно нормален човек и нищо човешко не ми е чуждо. Болка е да оставиш 17-годишен труд на улицата, няма смисъл да го казвам", каза Пламен Игнатов, цитиран от БГНЕС.

Макетът на Рилския манастир е направен от 6 милиона кибритени клечки, някои от които обгорели. Освен това в изработката на творбата си Игнатов е включил 360 полускъпоценни камъка и 100 перли. Макетът е с големина 4 квадратни метра, а за да пресъздаде напълно манастира, Игнатов изследвал архитектурата му в продължение на години.

Произведението е било представено миналата година през месец май в рамките на изложбата "Толерантност: пътеводна светлина във вярата и живота".

"Един човешки живот има спадове и възходи, но аз се държах. Това е оръдието, което изстрелва вярата. То изстреля вярата. Аз бях дотук", заяви моделистът. Разочарован, че никой не е проявил интерес към произведението му, той напуска страната ни.

Коментари: 0