Увеличават двойно европарите за малките и средните фирми

Европарите ще подпомагат стартирането на малък и среден бизнес

Автор: Божидара Иванова

Двойно увеличение на средствата от европейските фондове, предназначени за малкия и средния бизнес, са предвидени от „Националната стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия в България 2014-2020 г.“, която е публикувана за обществено обсъждане.

Средствата са предвидени за подобряване сътрудничеството между фирмите и университетите, центрове за изследвания и технологични паркове. Европарите ще подпомагат стартирането на малък и среден бизнес, както и въвеждането на щадящи природата производствени процеси. Предвижда се и насърчаване на онлайн търговията и обучението на персонала.

Отпускането на средствата ще се използва за цялостно създаване на по-добри условия за бизнес. Сред тях ще бъде и намаляване срока за закриване на една фалирала фирма от 3,3 години на 1 година. Според стратегията, тази мярка ще осигури втори шанс за развитие на бизнес  на 200 хил. души у нас. Други мерки, предвидени за насърчаване на малкия и средния бизнес са пълно електронизиране на обществените поръчки и намаляване на срока за връщане на ДДС.

Коментари: 0