Увеличават се измамите с коли втора ръка в интернет

С 50% са се увеличили жалбите при електронното пазаруване, подадени в КЗП

Подадените жалби, свързани с електронното пазаруване, са близо 50% повече от миналата година. Продажбите на коли втора употреба са най-често срещана интернет измама, а нарушенията обикновено са свързани с невярна или заблуждаваща информация за стоката, услугата или цена. Данните бяха изнесени на пресконференцията на тема „Европейският онлайн пазар. Нелоялни търговски практики и измами по интернет”.

„В интернет измамите за потребителите са много повече, отколкото в реалния свят. Прави впечатление, че сайтове, които възникват за месец-два вземат парите на хората, извършват няколко измами и изчезват",  Игнат Арсенов, директор на Европейски потребителски център (ЕПЦ) в България.

Какво да правят хората? Първо трябва да се уверят, че сайтът защитава нашите лични данни. "Винаги съветваме потребителите да пазаруват с кредитни карти, защото могат да оспорят направеното плащане и по този начин да разрешат проблема чрез банката, а не чрез търговеца. Нека потребителите да не забравят, че имат и задължения - да четат общите условия, особено тези с по-дребен шрифт", обясни Арсенов.

Най-често разпространените измами при пазаруване в интернет са при покупко-продажба на коли втора употреба, според европейския център. На сайтовете за употребявани автомобили се появяват все повече обяви за несъществуваща кола, които примамвали потребителите с по-ниската цена, а след превеждането на парите, търговецът изчезвал.

От началото на тази година жалбите при електронното пазаруване, пристигнали в КЗП са с 50% повече, отколкото през цялата изминала година, съобщи Росен Бъчваров от Комисията за защита на потребителите. Общият брой постъпили жалби в комисията от началото на 2012 г. са 2082.

246 фирми са заявили, че не желаят да получават търговски съобщения. Ако някой търговец им изпрати такова съобщение, бива санкциониран. Досега санкции са понесли близо 200 търговци, изпращали непоискани търговски съобщения до юридически лица, отбеляза Бъчваров.

Коментари: 0