В България победата на избори не решава нищо

Сергей Станишев слезе на нивото на Томислав Дончев, смята бившият премиер

Бойко Борисов:

Автор: Стилиян Гребеничарски

Победата на избори в България не решава нищо, а всичко се определя от задкулисието. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в ефира на bTV. За него победа ще представлява дори един глас предимство пред БСП.

„Сергей Станишев слезе на нивото на евродепутат, на нивото на Томислав Дончев“, така Борисов обясни защо не приема да се яви на лидерски дебат преди вота. За него лидерската битка трябва да се състои между водачите на листите.

Той заяви, че ГЕРБ не обещава нищо на избирателите, а ще разчита на постигнатото в мандата си и ще говори за грешките на сегашните управляващи. „Не мога да построя всичко, което не е построено за 20 г. Хората, които минават по южната дъга на столичния околовръстен път ме благославят“, добави в типичния си стил Борисов.

Бившият премиер изрази възмущението си от предизборната кампания до този момент. Той определи формирането на парламентарна комисия, насочена срещу президента Росен Плевнелиев като противоконституционна и част от предизборната борба. Борисов не посочи с какви средства разполага ГЕРБ и той лично, но тази информация може да се провери от всеки. Кампанията на партията няма да бъде скъпа и зад нея никога не е стояла банката, която стои за формацията на Николай Бареков, обясни той.

Бойко Борисов критикува остро правителството, което, по думите му, няма никакви успехи. ГЕРБ, обаче, не можел да се противопостави, а това е в ръцете на хората и на самите партии, съставящи тази „неестествена коалиция“. Борисов посочи, че те блокират приемането на новия Закон за МВР, тъй като той има множество недостатъци. Най-важният проблем е, че чрез него управляващите заблуждавали служителите в министерството, че възнагражденията им ще бъдат увеличени с 20%, при положение, че такива средства не са предвидени в бюджета за тази година.

Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че партията ще внесе скоро вот на недоверие за политиката в ресор енергетика. Забавянето е продиктувано от изчакването на финансовите резултати на компаниите в сектора, които по закон държавата трябва да предостави. Вотът ще бъде и за да може правителството да обясни защо все още няма финално споразумение за газопровода „Южен поток“. Според Борисов, България има огромни залежи на природен газ и проектът трябва да дава възможност за износ на местен добив в бъдеще.

„Трябва да сложим платеният реактор като седми в АЕЦ „Козлодуй“, а за осми да се търси алтернативен доставчик“, това заяви бившият премиер по повод казуса „Белене“ и арбитражното дело, което е в ход.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че партията е единствената, която не се е сближавала с ДПС, отговаряйки на въпрос дали може да се очаква сътрудничество между двете политически сили. Същевременно с това, той похвали ДПС за определени позиции, които са заели и резултати, които са постигнали. Борисов категорично отхвърли твърденията, че кръгове около ДПС имат сериозни интереси в областта на енергетиката.

В заключение, Бойко Борисов отново прогнозира, че след октомври - ноември „нищо добро не чака България“.

Коментари: 0