В Лондон не визирали българите за визовия режим

Думите на Тереза Мей били изопачени от медиите

92 ~ 1 мин. четене

Британският министър на вътрешните работи Тереза Мей не е споменавала България и Румъния в интервюто си пред „Сънди Таймс”, в което заяви, че британското правителство обмисля визов контрол, който да предотврати наплив от имигранти от някои държави от ЕС.

Според Катрин Барбър, временно управляваща посолството на Великобритания у нас, изказването на Мей било свързано със Стратегическия преглед на отношенията на Обединеното кралство с ЕС, който е предвиден да приключи през 2014 г., преди парламентарните избори. Дотогава ограниченията за работа на българи и румънци ще са отпаднали, отбеляза британският дипломат, предаде bTV.

Уточнението дойде след среща между Барбър и заместник-министъра на външните работи Иван Найденов по повод изказването на британския вътрешен министър за възможно въвеждане на допълнителен контрол на границите, интерпретирано в медиите като мярка за ограничаване на потока от граждани на Румъния и България.

„Подобно изказване на висш британски държавен представител подронва устоите на Европейския съюз, където свободата на придвижване е една от четирите основни свободи,” заяви зам.-министър Найденов. Той отбеляза също, че тази позиция не съответства на заявената от правителството на Великобритания воля за насърчаване на растежа в ЕС чрез укрепване на единния пазар.

Споменаването на България и Румъния в такъв контекст би било неприемливо, тъй като това е знак за неравнопоставеност на една група страни-членки, подчерта Иван Найденов, след което г-жа Барбър увери българската страна, че г-жа Мей не е споменавала България и Румъния в интервюто си, посочват от Министерството на външните работи.
 

Подкрепи Economic.bg