В Норвегия разследват Facebook

В страната имат съмнения, че технологията за автоматично отбелязване на снимките нарушава личното пространство

Срещу най-популярната социална мрежа в света - Facebook започна разследване от норвежката агенция за защита на данните. Проверява се технологията за разпознаване на лица, която компанията използва в панела за качване на снимки, пише Kaldata. Приложението автоматично разпознава лицата на наши приятели и ни предлага да ги отбележим. Въпросната опция е достъпна от юни 2011 г. Още тогава обаче тя предизвика противоречиви мнения от европейски служби за защита на личното пространство в интернет.

В Норвегия се притесняват от факта, че Facebook имат в базите си с данни милиони снимки на хора по цял свят. Това, което те се опитват да разберат е с каква точно информация за нас разполагат от социалната мрежа и дали я използват за нещо различно от улесняване на процеса по отбелязване.

От Facebook са категорични, че технологията не нарушава европейските закони за неприкосновеност и отбелязват, че са уведомили потребителите на услугата си преди да я въведат. Опцията може да се деактивира по всяко време. Възможно е обаче в Норвегия, която не е член на ЕС, да има точки от закона, които Facebook не спазва.

Коментари: 0