В колелото на времето

Застаряването на населението в Европа поражда все по-сериозни проблеми пред икономиката. До 2050 г. парите за пенсии и здравеопазване на континента трябва да се увеличат с до 7% от брутния продукт. България също е част от тази неприятна тенденция

7130 ~ 1 мин. четене

Населението по света застарява. Официалните данни на българския Национален статистически институт сочат, че положението и у нас никак не е розово. През 2060 г. в България ще живеят около 5,3 млн. души. От тях младите до 20 години ще са около 1 милион, 1,3 млн. души ще са в групата от 20 до 40 години, между 40 и 60 години ще са около 1 млн. души, а най-голяма ще бъде групата на хората от 60 години нагоре - близо 2 млн. души. Само след има-няма половин век един работещ ще трябва да издържа двама пенсионери.


Такава ще е структурата на населението и в Европейския съюз. В Европа днес живеят около 500 милиона души. От тях хората в трудоспособна възраст - между 15-64 години, е малко повече от 2/3 от общия брой на населението в ЕС. В същото време населението стремително застарява. Във всички страни от съюза броят на хората над 64 години расте, но най-много пенсионери след 50 години ще живеят в Румъния и Латвия.


Картината отсега плаши експерти и икономисти, които се чудят колко да вдигнат трудовия стаж или възрастта за пенсия. Защото парите за хората от третата възраст свършват, а с увеличаването на пенсионерите растат и разходите за здравеопазване и социални грижи.

Повече четете в новия брой 13 на списание "Икономика"

Подкрепи Economic.bg