Валутните манипулации притесняват Меркел

Според германския канцлер ползите от свалянето на дефицитите и започването на структурни реформи ще се усетят след няколко години

3626 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Канцлерът на Германия Ангела Меркел изрази загриженост относно рисковете, свързани с манипулиране на националните валути по света. Своето безпокойство най-влиятелният човек в Европа изрази по време на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос.

"Не мога да не се тревожа. Обсъжданията, които провеждаме в рамките на Г-20, ни карат да сме много по-чувствителни към валутните манипулации и политическо влияние по света", каза Меркел.

Германският канцлер коментира и ситуацията в Европа. "Европейският съюз трябва да продължи напред с икономическите реформи и да стане по-конкурентоспособен, за да се възстанови стабилността и да се постигане устойчив растеж", добави тя.

Очаква се икономиката в Еврозоната да отчете спад през 2013 г., което ще е втората поредна година, през която има спад. Безработицата достигна рекордни нива, оставяйки милиони млади хора без работа.

В доклад, публикуван в четвъртък, Световния икономически форум отчита, че ЕС е неспособен да се конкурира с другите големи икономики. Като основен проблем за забавения растеж и нарастващата безработица се изтъква и растящата пропаст между северната и южната част на континента.

Кредитната криза в Европа отвори широка бездна между държавите-членки от Севера и Юга. От 2008 г. насам Гърция, Италия, Португалия и Испания отчитат постоянен икономически спад или застой, докато северните страни подновиха своя стабилен растеж и избегнаха икономическо потапяне непосредствено след финансовата криза.
 
Ангела Меркел отбеляза напредък в свалянето на бюджетните дефицити и стартирането на структурните реформи. "Ползите може да се усетят само след две или три години. Фискалната консолидация и растежът са двете страни на една и съща монета", добави още тя.

Подкрепи Economic.bg