Вече разработват мобилния стандарт 5G

Всяка базова станция ще осигурява скорост до 10 Gbit/s, а за всяко клиентско устройство ще се отделя канал с широчина 200 Mbit/s

3647 ~ 1 мин. четене

Днес много мобилни оператори по цял свят активно разгръщат мрежи от четвърто поколение. Този процес ще отнеме известно време, затова сега е моментът да се започне разработката на стандарта от пето поколение. Към университета в Съри, Великобритания е открита лабораторията 5G Innovation Centre, инженерите в която започват да се трудят над новия мобилен стандарт, съобщава Pixelmedia.bg.

Изследователите отбелязват, че британските учени са направили много за разработката на стандарта  GSM (2G), но не са били достатъчно активни при създаването на протоколите 3G и 4G. По тази причина е създадена лабораторията 5G Innovation Centre. Инициативата ще получи 11,6 млн паунда от британското правителство, още 24 млн паунда ще вложат участващите в проекта компании Huawei, Samsung, Telefonica, Rohde & Schwarz, Fujitsu и др.

Според плановете, всяка базова станция ще осигурява скорост до 10 Gbit/s, а за всяко клиентско устройство ще се отделя канал с широчина 200 Mbit/s. Разработчиците се надяват финалната версия на стандарта 5G да излезе към 2020 г.

Подкрепи Economic.bg