Велики четвъртък е

На този ден боядисваме първото яйце

Велики четвъртък е. На този ден боядисваме първото яйце. По традиция то е червено, а с него се потъркват челата на децата, за да са здрави. Яйцето се пази до следващия Великден. Вярванията са, че има магическа сила да пази от зло.

Според Евагелията на този ден е била тайната вечеря на Исус с неговите ученици, предателството на Юда и молитвата на сина Божий в Гетсиманската градина под Елеонския хълм.

На тази вечеря Христос, като завещал на учениците си любов към всички хора, им казал, че един от тях ще го предаде. Апостолите попитали кой ще направи това. Юда също запитал, но Христос му отговорил толкова кротко, че другите не разбрали, че той е предателят. След вечерята Христос отишъл в Гетсиманската градина, където се молил до идването на предателя.

Широко разпространено сред българите е поверието, че в полунощ на Велики четвъртък небето се отваря и душите на всички мъртви слизат на земята. В тяхна чест жените приготвят обредни питки. В четвъртък вечер в църквата свещениците изнасят кръста от олтара.

Велики петък, известен още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Исус Христос, и е посветен на неговите страдания. В неделя православните християни празнуват Възкресение Христово.

Коментари: 0