Великобритания насърчава имотния пазар в страната

Правителството планира да пусне "държавни облигации за купувачите"

88 ~ 1 мин. четене

Стимулирането на жилищния пазар и оказване на съдействие на британците, които придобиват жилище - това е една от обявените от премиера Дейвид Камерън мерки от програмата за съживяване на икономиката на Великобритания.

Правителството планира да поеме онези рискове, които са свързани с покупката на жилище чрез пускането на "държавни облигации за купувачите". В страната вече се прилага програмата на кабинета за първо купуване на жилище, според която определен кръг банки могат да отпуснат до 95 на сто от необходимите средства.

Друга точка в плана на кабинета предвижда да бъдат създадени т.нар. малки работни места с ниско заплащане, при което работникът няма да плаща данъци и да прави вноски в националната осигурителна система. Правителството е заимствало практикуваната схема в Германия, според която месечни доходи до 400 евро не се облагат.

Също така плановете за развитие на инфраструктурата на страната включват отделянето на кредитни гаранции от правителството в размер до 50 милиарда британски лири за разширяване на най-големите автомобилни и железопътни линии и летищата, с цел развитие на бизнеса.

"Не търсим лесни пътища за оздравяването на финансовата система в интерес на икономическото развитие на страната", отбелязва Камерън.

Подкрепи Economic.bg