Анхел Гуриа: ЕЦБ да се заеме спешно с купуването на облигации

Еврото не трябва да бъде изложено на риск, обоснова се генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

112 ~ 1 мин. четене

Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гуриа призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да се заеме със закупуване на облигации, за да може да помогне на разтърсените от дългове Испания и Италия колкото е възможно по-бързо.

"Еврото не трябва да бъде изложено на риск. Европейската централна банка трябва да започне неограничено изкупуване на облигации, колкото по-скоро, толкова по-добре", каза Гуриа, цитиран от Reuters.

"Европейската централна банка трябва да направи повече, за да овладее кризата в еврозоната, тъй като сегашните финансови средства не са достатъчни", допълни той, като определи ЕЦБ като единствената мускулната сила, която има капацитета да повлияе на пазарите.

Той коментира още, че еврозоната ще остане непокътната независимо от сегашната криза. "Вярвам, че никой няма да напусне еврозоната и никой не трябва да напуска еврото", заяви Гуриа на пресконференция в рамките на международния форум в Словения.

Подкрепи Economic.bg