Земеделското министерство не се страхувало от проверки от ОЛАФ

От МЗХ отрекоха да има нередности при отпусканите средства за реклама на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в социалните мрежи

104 ~ 2 мин. четене

Министерство на земеделието и храните няма притеснения относно евентуални проверки от страна на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Това гласи съобщение на земеделското министерство по повод заплахата от Илияна Йотова от БСП, че ще сезира ОЛАФ за "неправомерното харчене на средства за реклама на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в социалните мрежи Facebook и Twitter".

"Нелепо е г-жа Илиана Йотова да плаши с ОЛАФ, защото точно по време на тройната коалиция бяха спрени европейските фондове. Програма САПАРД беше спряна по предложение на ОЛАФ в края на мандата на левицата", контрират от министерството.

По-рано днес Йотова обвини министерството в злоупотреба при сключването на сделката на стойност 47 500 лева с единствената фирма, участник в конкурса - "КЕЙ ЕМ КОМ" ООД. Атаката срещу фирмата дойде след като се разбра, че зад нея стоят две млади бивши служителки в отдела за връзки с обществеността на Българската агенция по безопасност на храните.

"По ПРСР трябва да има мерки за публичност и информиране на кандидатите по линия на Техническа помощ. Това става чрез печатна, електронна, външна и интернет реклама. Министерството на земеделието и храните всяка година подготвя списък на дейностите по линия на Техническата помощ, които се финансират с европейски средства. Списъкът е публичен и се предоставя на ЕК. До момента няма възражение по него от страна на ЕК. Напротив, експертите на комисията многократно са заявявали, че трябва да бъде засилена информираността на бенефициентите", гласи отговорът на аграрното ведомство.

"Уверяваме българската общественост, че няма да допуснем спиране на европейските фондове, независимо от опитите на г-жа Йотова да дискредитира българската държава пред европейските институции, водена от вътрешно-политически интереси”, посочват от Министерството на земеделието и храните. Усвояването на европейските средства по ПРСР са обект на постоянен контрол от страна на Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция, Европейската сметна палата, Европейската комисия, включително и от страна на ОЛАФ", завършва съобщението.

Подкрепи Economic.bg