Великобритания се готви за енергийна криза

Според енергийния регулатор тя може да се прояви във времето между 2015 - 2018 година и проявлението й ще бъде в по-високи сметки за ток

320 ~ 1 мин. четене

Цените на електроенергията във Великобритания остро ще нараснат, във връзка с повишаването на цените на природния газ, докато в същото време алтернативните начини за производство, като атомните електроцентрали и възобновяемите източници не са развити в страната, пише Independent. За това предупреждава наблюдателят на енергийния сектор във Великобритания, „Офгем".

Ще се наложи министрите да удължат времето на експлоатация на някои от британските ТЕЦ-ове, освен ако не успеят да постигнат революция в енергийната ефективност.

„Искам да обърна внимание на потребителите, че на практика около 10% от нашите ТЕЦ-ове излизат от експлоатация през 2016 година, а нищо не се строи в момента, освен две газови централи, които няма да бъдат въведени в експлоатация до 4 години”, заявява председателят на „Офгем”, Алистър Бюканън.

Министри от парламента признават, че страната се изправя пред проблем с недостиг на енергия, но обвиняват предишното правителство за това, че е подписало за бързото затваряне на въглищните електроцентрали.

Според енергийния регулатор енергийната криза може да се прояви във времето между 2015 - 2018 година и проявлението й ще бъде в по-високи сметки за ток. Прекъсвания на електричеството не се очакват.

Великобритания ще се изправи с ужаса на това да зависиш толкова много на доставката на един вид суровина, още повече, че прогнозите са за поскъпване на природния газ на международните пазари.

В момента средната сметка за електроенергия на едно домакинство е 1 400 паунда, след серия покачвания през последните шест месеца, посочва Telegraph. За последните четири години сметките са се увеличили с почти една петта.

Подкрепи Economic.bg