Венецуела прекъсна комуникацията със САЩ

Дипломатическите отношения между Каракас и Вашингтон се осъществяват без посланици от 2010 г. насам

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Венецуела прекъсна т.нар. „канал за комуникация“, който беше установен със Съединените щатите през изминалата година в опит за нормализиране на отношенията между двете страни. Това заяви министърът на външните работи на южноамериканската страна Елиас Хауа, цитиран от AFP.

„Каналът ще остане затворен, докато няма ясно послание от САЩ, в което да заявят какъв тип взаимоотношения искат да имат с Венецуела“, коментира министърът, като отбеляза и, че няма смисъл да се продължава със загубата на излишно време.

Хауа обърна внимание на опитите за намеса във вътрешните работи на Венецуела от американска страна. На 17 март изпълняващият длъжността президент на Венецуела Николас Мадуро заяви, че американски представители са планирали убийството на венецуелски опозиционен лидер, за да се създаде „хаос и дестабилизация“ в страната .

САЩ и Венецуела поддържат сложни дипломатически отношения от 1999 г., когато на поста президент във южноамериканската страна застана Уго Чавес. Дипломатическите отношения между Каракас и Вашингтон се осъществяват без посланици от 2010 г. насам. 

В началото на март 2013 г. двама американски дипломати бяха експулсирани от столицата на Венецуела Каракас след деня на смъртта на президента Чавес. В отговор, седмица по-късно САЩ експулсира двама венецуелски представители от Вашингтон.

Подкрепи Economic.bg