Вкарват в списък пристрастените към хазарта

Най-печеливши у нас са тото и лото игрите

Статистика ще следи за пристрастеността на българите към хазарта, съобщи Държавната комисия по хазарта. Това ще стане факт след 1 юли, когато влизат в сила промените в Закона за хазарта. Тогава трябва да започне и въвеждането на електронни регистри на хазартните оператори.

Върху играчите, злоупотребяващи със залагания, ще бъде наложен контрол, заяви Калоян Кръстев, председател на комисията. Той обясни, че ще бъде въведено ограничение зза обема на залозите, които пристрастените правят.

Кръстев увери, че личната информация за хората няма да бъде изнасяна публично, но ще се търсят начини за избавянето от тази зависимост.

Той даде за пример Холандия, където 2 процента от населението има хазартна зависимост. В страната са предприети мерки, включително и терапии, които да ограничат този процент до минимум.

Очакванията са с промените в закона да се увеличат постъпленията от хазарт в бюджета. Според Кръстев кризата почти не се е отразила върху бранша. Намалението на постъпленията от сектора в хазната е в размер на около 2,5 млн. лв. През миналата година хазартният бизнес е платил около 120,7 млн. лв. налози.

Най-печелившите хазартни игри у нас са тото и лото залаганията. Те дават 15 процента от оборота си на държавата.

Коментари: 0