Вложители в КТБ на протест в големите градове

Днес клиенти на банката създадоха и комитет за защита на интересите си

Вложители в КТБ на протест в големите градове

Снимка: БГНЕС

200 ~ 3 мин. четене

Почти 200 души се събраха пред сградата на БНБ в София, за да поискат отваряне и оздравяване на КТБ. Днес в 17,30 протести с искане за отваряне на банката се проведоха в няколко града в страната.

"Искров, на кого си продаде съвестта?" "Дайте път на можещите", "Отворете банките", "Стоп на кражбата!" са само малка част от плакатите, които издигнаха пред централната банка протестиращите. Повечето от тях разказаха, че имат сметки и влогове в затворената вече близо два месеца КТБ. Те скандираха "Мафия" и "Върнете ни парите" и дори издигнаха транспарант, на който пишеше "Върнете парите на народа". Гражданите настояват незабавно да получат достъп до средствата си, предаде БГНЕС. Протестът не възпрепятства движението по бул. "Цар Освободител".

Недоволните гледат скептично на новината, съобщена от премиера Георги Близнашки, че фонд, базиран във Виена, е проявил интерес към Корпоративна търговска банка и припомнят какво се е случило с Оманския фонд.

Близо 60 вложители в КТБ се събраха на протеста Варна пред централния офис на банката в града. Сред протестиращите има пенсионери и хора, чийто семейни сметки са запорирани. Част от хората споделиха, че им се е наложило да теглят кредити, за да могат да живеят нормално и да поддържат домакинствата си.

Според протестиращите зад ситуацията в КТБ има политически сценарий. Вложителите смятат, че е недопустимо толкова време да бъдат блокирани средствата им и настояват правата им като европейски граждани да бъдат спазени. Те обвиняват в бездействие и дискриминация БНБ заради неравното третиране при подкрепата за банките.

Около 30 души са се събрали пред един от клоновете на КТБ в центъра на Бургас на протест. Те носят плакати с надписи „След КТБ – нито лев повече в БГ“, „Незабавно отворете КТБ“, „Оздравете КТБ – върнете доверието в банките“.

Над 20 хиляди човека от Пловдив и областта са пострадали от затварянето на КТБ. Това стана ясно по време на днешния протест пред сградата на БНБ в Пловдив. На него се събраха около 50 човека, организирали се във Фейсбук, сред които имаше и много служители на банката, предаде Дарик.

Организаторите обясниха, че на този етап протестът е мирен, като исканията им са за възможно най-скорошно отваряне на банката и решаване на проблемите, свързани с нея.

Събралото се множество се закани, че ако нищо не се промени ще предприемат по-радикални мерки, като може да се стигне до гражданско неподчинение и завеждане на дела срещу държавата в Европейския съд.

Само няколко човека се включиха в протеста на вложителите в КТБ в Сливен, съобщи Дарик. Според присъстващите не е важен броят, а това, че хората не се отказват, а като причина за малобройността посочиха малкото време, в което той бе организиран в Сливен. 

По-рано днес вложителите в банката, по идея на бившия министър на културата Вежди Рашидов, който има депозит от 2 млн. лева в КТБ, учредиха Комитет за защита на финансовата и банковата стабилност в България. Те настояха за бързо решение на проблема с банката. На събитието присъстваха и представители на КТ "Подкрепа" и на Експертния комитет, който предложи Меморандум със спешни мерки за оздравяване и отваряне на КТБ.

Над 420 писма от различни клиенти е получил комитетът до момента, а сред известните лица, които го подкрепят е и актрисата Цветана Манева.

"Комитетът ще търси решения за проблемите на КТБ. Организацията ще помага на Експертната консултативна комисия при синдикатите и работодателите в мерките за стабилизирането на банката", каза водещата на учредителното събрание Радка Петрова. По думите й, данните до този момент сочат, че КТБ не е фалирала и може да бъде оздравена.

Финансистът и вложител в банката Стоян Александров изчисли, че подкрепата, от която се нуждае КТБ, е 600 - 700 млн. лева. Инициативният комитет на вложителите се закани, че ако няма конкретни стъпки, ще съдят държавата.

Коментари: 0