Vodafone иска 1 млрд. евро обезщетение от Telecom Italia

Италианската компания вече беше глобена със 104 млн. евро заради злоупотреба с господстващо положение

276 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Италианското звено на британската телекомуникационна компания Vodafone ще иска обезщетение от над 1 млрд. евро от Telecom Italia. От Vodafone твърдят, че най-голямата италианска телефонна компания е "злоупотребявала" си позицията си на пазара, съобщи Bloomberg.

"Vodafone заведе дело срещу Telecom Italia", се казва в съобщения на втория по големина телеком оператор. По този начин беше потвърдена статия, публикувана по-рано в италианския ежедневник Corriere Della Sera. "В гражданския иск се посочва, че Telecom Italia е извършила серия от злоупотреби между 2008 и 2013 г., а целта е била да се попречи на растежа на конкурента на пазара на фиксирана телефония в Италия", става ясно още от съобщението на Vodafone.

Говорителят на Telecom Italia коментира, че компанията е убедена в правотата. От Telecom Italia обещават да покажат "абсолютна коректност" по време на делото.

През май обаче италианският регулатор, който след за спазване на принципите на конкуренция в страната, наложи глоба от 104 млн. евро на Telecom Italia. Санкцията беше за злоупотреба с господстващо положение на мрежовата инфраструктура. Telecom Italia обжалва решението.

Vodafone и Telecom Italia са двете най-големи компании за мобилни услуги в Италия, като контролират около 2/3 от пазара.

Подкрепи Economic.bg