Вот заради Сребърния фонд

За гласуването няма да е нужно да се тича и да се събират подписи, предупреди Йордан Цонев от ДПС

6306 ~ 2 мин. четене

Следващият вот на недоверие към кабинета може да бъде заради готвените промени в т.нар. закон за Сребърния фонд и финансовата стабилност. За това предупреди от парламентарната трибуна от името на ПГ на ДПС депутатът Йордан Цонев. Може да сте сигурни, че по тази тема няма да тичаме да събираме подписи, каза той, цитиран от БТА.

Евентуален вот на недоверие заради финансовата стабилност би съвпаднал с подготовката на емисията еврооблигации, която се очаква през следващите два до три месеца. Острата позиция на ДПС е заради промените, които позволяват с парите на фонда, който е част от фискалния резерв на правителството, да се купуват ДЦК, издадени също от правителството.

В изявлението си във връзка с новата сесия на парламента и критиките на ДПС към управлението на ГЕРБ Цонев подчерта, че валутният борд не е самодостатъчен механизъм за поддържане на финансовата стабилност. Затова, по думите му, решенията на правителствата и на парламентите, законодателството, трябва да бъдат в посока на поддържане на тази стабилност чрез поддържане на резервите.

За 3 години, откакто ГЕРБ е на власт, отбеляза депутатът, дефицитът е над 6 млрд лв. (4 млрд . лв. - изразходвани средства от фискалния резерв и увеличаване на вътрешния дълг с 2 млрд лв.).

Цонев напомни и за негативните становища на БНБ и ЕЦБ, според които предлаганите от Симеон Дянков промени в закона за Сребърния фонд ще имат отрицателен ефект в дългосрочен план за стабилността на страната, както и на българския лев, доколкото засяга резервите на БНБ.

ДПС няма да подкрепи идеята на финансовия министър с част от фонда да се купуват български държавни ценни книжа, подчерта заместник-председателят на ПГ на партията.

Подкрепи Economic.bg