Все повече германци се нуждаят от втора работа

По данни на федералното бюро по труда през 2012 г. броят на хората с втора работа е достигнал рекордните 2.66 млн. души

132 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Все повече германци имат нужда от втора работа, за да свързват двата края, пише регионалният вестник Freie Presse. През 2012 г. почти 2.66 млн. германци са се опитали да намерят втора работа, показват данните на федералното бюро по труда. Това означава, че 9% от работещите са се опитали да повишат доходите си по този начин.

Според изданието това е рекорд, а увеличението спрямо 2011 г. е с 59 хил. души. Статистиката показва, че от 2003 г. насам всяка година хората, които имат нужда от втора работа се увеличават постоянно. За десет години увеличението е двойно, пише Freie Presse.

Опозицията в Германия многократно критикува моделът на развитие, който управляващите използват. Според Сабине Цимерман, експерт по социалните въпроси от партията на социалистическата левица през последните десет години все по-малко германци могат да се справят с наложения висок стандарт на живот.

"Приемам цифрите като доказателство, че все повече хора не могат да се справят само с една работа. По-голямата част от хората с втора работа просто не биха могли да свържат двата края, ако работят само на едно място", коментира Цимерман.

Според министъра на труда обаче търсенето на втора работа не е продиктувано от невъзможността на хората да свържат двата края. Според него доста от хората просто имат нужда "да харчат повече" и затова си намират втора работа.

Подкрепи Economic.bg