Вълна от протести днес

В София отбелязват 17 години от 10 януари 1997-а, тютюнопроизводители блокират Е79

Снимка: София Прес

3677 ~ 1 мин. четене

Вълна от протести ще залее днес София и страната. 

Още за сутринта е предвидена демонстрация пред Народното събрание на недоволните от управлението на кабинета Орешарски. Днес се навършват 17 години от свалянето от власт на БСП и кабинета на Жан Виденов. На 10 януари 1997 г. той върна мандата за управление на червената партия след засилени протести в столицата и щурм на парламента. Събитието се организира през Фейсбук и засега в него са заявили участие над 1000 души. Народните избраници в момента са във ваканция, така че сградата ще е празна. Въпреки това от вчера мерките за сигурност пред парламента са засилени, очаква се и масирано полицейско присъствие, тъй като протестиращите се заканват да предприемат радикални действия.

Пред правосъдното министерство се оргаизира протест срещу спорната поправка в Наказателния кодекс, която предвижда затвор за публикуване на снимки на политици и публични личности, ако са направени без тяхното съгласие и не по време на публично събитие. За същия час е във ведомството е предвидена пресконференция на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

За 12ч. е издадено разрешение за протест на партия Атака пред американското посолство в София. Според националистите митингът ще е в памет на жертвите от американските бомбардировки над София на 10 януари 1944 г. 

Блокада на международен път Е79 край Гоце Делчев предвиждат пък за днес тютюнопроизводители заради забавянето на кампанията по изкупуване. Те настояват за цени поне колкото миналогодишните.

Коментари: 0