Взрив във венецуелска рафинерия уби 26 души

По информация на BBC ранените са най-малко 80

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Газова експлозия в най-голямата петролна рафинерия във Венецуела е отнела живота на най-малко 26 души, а други 80 са сравнение, предаде BBC. Според официалната информация на рафинерията е възникнал пожар, който е предизвикал големи щети на съоръжението.

Губернаторът на щата Фалкън Стела Луго каза, че близките сгради също са пострадали от експлозията. Според нейната информация пожарът вече е овладян и няма опасност от други взривове.

"Изпратили сме целия екип за противопожарна охрана, целият лекарски екип и целия план за действие при извънредни ситуации. По заповед на президента Уго Чавез първо ще се погрижим за ранените при инцидента", коментира Луго по държавната телевизия.

Според първоначалната информация на официалните власти причина за взрива е газов теч, като причината за неговото появяване предстои да се изяснява.

Според анализатори в сектора рафинериите във Венецуела, втората най-голяма държава износител на петрол в Южна Америка, имат много технически проблеми. Често се случва да спира електрозахранването, а авариите са често срещани.

Засегнатата рафинерия е една от най-големите в света. Дневно тя добива около 955 хил. барела петрол.

Коментари: 0