WSJ: България се диверсифицира със сделката с Уестингхаус

Споразумението открива пътя за държавата-членка на ЕС да диверсифицира производството на енергия и източниците на ядрено гориво, преминавайки от руските към западните технологии

WSJ: България се диверсифицира със сделката с Уестингхаус
328 ~ 3 мин. четене

Американската инженерингова компания Уестингхаус и България постигнаха дългоочаквано споразумение, откриващо пътя за държавата-членка на ЕС да диверсифицира производството на енергия и източниците на ядрено гориво, преминавайки от руските към западните технологии, като същевременно спазва стриктните цели на съюза за ограничаване на въглеродните емисии, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БГНЕС.

Базираната в Пенсилвания Уестингхаус Илектрик съобщи, че след седем месеца преговори е подписала споразумение с българската държавна ядрена централа Козлодуй, предоставящо на американската компания 30%-ен дял в проектна компания, която да построи нов 1000-мегаватов реактор на стойност над 5 милиарда долара. Уестингхаус ще осигури цялото оборудване за централата, план, инженеринг и гориво.

Проектът ще повиши заетостта в най-бедната държава-членка на ЕС. Компанията съобщи, че по време на фазата на строежа около 3500 местни работници ще бъдат наети на място, а още 15 000 ще бъдат заети в снабдителната верига. След като бъде завършен реакторът, той ще осигури работа на до 800 специалисти.

Догодина Уестингхаус ще организира търг за строежа на реактора в съответствие със законодателството за обществените поръчки на ЕС и България. Очаква се в процеса да участват български и световни строителни компании.

Сделката се сключва в период на силни политически сътресения в България, където кабинетът подаде оставка през юли, след като беше на власт малко повече от една година. Следващото служебно правителство ще бъде назначено да управлява страната до предсрочните парламентарни избори през октомври.

Майкъл Кърст, вицепрезидент на Уестингхаус за Централна и Източна Европа, заяви, че всички големи политически партии са били консултирани за сделката и допълнителните споразумения трябва да бъдат одобрени от бъдещите правителства на страната. Американски официални представители заявиха, че сделката е възможност за разширяване на икономическите и търговските връзки между САЩ и България. "Споразумението между АЕЦ "Козлодуй" и Уестингхаус е пример за международно сътрудничество, което благоприятства важни интереси както на България, така и на САЩ", заяви американският министър на енергетиката Ърнст Мониц.

България има дълги културни и икономически връзки с Русия и в момента има два руски реактора, работещи в Козлодуй. Страната разчита също така на Москва за доставките на газ и петрол. От години ЕС призовава държавите-членки да разнообразят енергийните си доставки, като намалят зависимостта от Москва, искане, което е още по-наложително на фона на украинската криза и засилването на западните санкции срещу Русия.

В тази връзка и предишното дясно правителство, и отиващият си кабинет, клонящ на ляво, работиха с Уестингхаус, където мажоритарен собственик е японската компания Тошиба, за подписване на споразумение за алтернативен доставчик на енергия.

Кърст заяви, че ще бъде направен пълен анализ на конкурентоспособността на планирания реактор, най-вече дали той е икономически жизнен в бъдеще в период, когато цените на едро на електрическата енергия са на исторически ниско ниво. Цялата необходима първоначална работа трябва да бъде свършена до следващото лято, когато България и Уестингхаус ще могат да вземат окончателното решение дали да строят, допълни той. Финансирането на планирания реактор вероятно ще идва от експортни банки в САЩ, Япония и може би Великобритания, уточни Кърст.

Споразумението идва, след като по-рано тази година Унгария постигна споразумение с руската ядрена компания Росатом, според което руската страна ще финансира изцяло развитието и строежа на два нови реактора в ядрената централа ПАКС на цена от около 10 милиарда евро (13,39 милиарда долара).

Коментари: 0