Walt Disney купува Lucasfilm

Развлекателната компания възнамерява да снима трета трилогия от хитовия "Междузвездни войни"

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Една от най-големите компании в развлекателния бизнес - Walt Disney се е съгласила да купи Lucasfilm Ltd. Студиото на Джордж Лукас държи правата на две от най-хитовите продукции в киното - "Индиана Джоунс" и "Междузвездни войни". След като плати 4.05 млрд. долара по сделката, Disney ще получи правата върху двете поредици.

Джордж Лукас, който е едноличен собственик на Lucasfilm, ще получи половината от сумата в кеш, а останалата част под формата на акции. Така Лукас ще стане мажоритарен собственик в Walt Disney.

Покупката на Lucasfilm е част от стратегията на главния изпълнителен директор на Disney Робърт Игър да придобива творчески студиа. С тази покупка сумата по придобиванията е вече над 15 млрд. долара. През 2006 г. бяха изхарчени 7 млрд. долара за Pixar и 4.2 млрд. долара за Marvel през 2009 г.

От Walt Disney обявиха в официално съобщение, че през 2015 г. ще излезе първия епизод от нова трилогия от поредицата "Междузвездни войни". Досега шестте епизода са генерирали приходи на Lucasfilm в размер на 4.54 млрд. долара и се нарежда на второ място след поредицата за "Хари Потър". "Индиана Джоунс" е донесъл 1.95 млрд. долара приходи.

"Инвестирам в Walt Disney, това е моят пенсионен фонд", каза Джордж Лукас във видео пуснато в YouTube.

Коментари: 0