Yahoo е най-активният купувач на технологични компании за 2013 г.

Интернет гигантът изпревари компании като Google, Facebook и Apple

Автор: Божидара Иванова

Yahoo получи изненадващата титла „Най-активен купувач на частни технологични компании“, изпреварвайки Google, Facebook и Apple, пише изданието VentureBeat. Според последните данни на фирмата за финансови проучвания PrivCo, през 2013 г. Yahoo има 22 покупки на частни американски фирми.

Сравнение с 2012 г. резултатите показват изненадващ скок, тъй като тогава компанията не е фигурирала в списъка с 50-те най-активни купувачи. Според изпълнителният директор на PrivCo Сам Хамаде, не е задължително промяната да е положителна.

„Трудно е да се види синхрон и мотивация. Опасенията, когато купуваш компания на всеки две седмици са свързани с това дали ги включваш в част от един по-голям план“, подчертава Хамаде. По думите му след всички тези придобивки приходите на Yahoo не са впечатляващи.

Покупките на интернет гиганта варират от малки компании като Snip.it и Summly, до големи придобивки като Tumblr през май миналата година. Една от концепциите, която прозира е за стремеж към развитие на мобилните технологии, но голяма част от придобивките говорят по-скоро за желание да се настигнат другите големи играчи в бизнеса. 

Очаква се Yahoo да се сдобие със значителен финансов ресурс след първоначалното листване на Alibaba на борсата, тъй като Yahoo е един от големите собственици на дялове в китайската компания. Някои експерти от Wall Street смятат, че разполагайки с още няколко милиарда изпълнителният директор на Yahoo Мариса Мейър ще предприеме нови скъпи покупки. „Мариса Мейър с парите от Alibaba – това изглежда плашещо“, коментира Хамде. 

Коментари: 0