Японци ще строят космически асансьор

Пътуването с него ще продължава седем дни в едната посока

Японци ще строят космически асансьор
Автор: Божидара Иванова

Японската строителна компания "Обаяши" обяви плановете си за изграждането на космически асансьор. Съоръжението ще се издига до 96 хил. км в космоса и ще транспортира хора и товар на много по-ниски цени от тези на изстрелваните ракети от Земята, съобщи Ей Би Си.

Очаква се изграждането на асансьора да се осъществи до 2050 г. Пътуването с него ще продължава седем дни в едната посока. Предвижда се и изграждане на станция, която ще бъде крайната дестинация на пътуването.

Изграждането на космическия асансьор ще позволи приютяването на малки ракети на площадки на станцията и изстрелването им в космоса. Това ще спести огромни количества гориво, необходими за преодоляване на земното притегляне.

Според конструкторите на проекта съоръжението ще спести много средства при превозите на товари, тъй като използването на космическа совалка струва 22 хил. долара за килограм, докато космическият асансьор на "Обаяши" ще прави доставки на цена около 200 долара за килограм.

Все още не са налични всички необходими технологии за осъществяването на проекта, но от компанията се надяват напредъкът във въглеродната нанотехнология да помогне за постигане на целта им.

Коментари: 0