Япония спря вноса на петрол от Иран

Според Иран обаче доставките им към японските рафинерии вървят според договорените условия

96 ~ 1 мин. четене

За първи път от 31 години насам през месец юли Япония спря вноса на петрол от Иран. Това става ясно от съобщение от Дирекцията за природни ресурси и енергетика при министерството на икономиката на страната.

Доскоро покупките на ирански петрол покриваха близо 10% от потребностите на Япония за петрол.

Същевременно Иран отрича новините за забавяне на петролните доставки за Япония, твърдейки, че продажбите към японските рафинерии вървят според договорените условия.


Наскоро Reuters също цитира японското министерство на търговията, данните, на което показват, че японският внос на ирански суров петрол е спаднал до нула през юли. Това се е случило след като купувач номер 3 на ирански петрол е задържал товаренето на доставките от близкоизточната държава като начин да избегне противоречия със забраната на ЕС от началото на миналия месец.


Соред някои медии обаче, данните на Министерството на икономиката, търговията и индустрията се различават от отчетите на митниците, публикувани по-рано. Те показват, че Япония е внасяла 126.726 барела на ден от Иран миналия месец, с 52.%% по-малко от същия период на миналата година.

Подкрепи Economic.bg