Започва търсенето на газ в Южна България

Проучването ще продължи близо две години и ще струва на концесионера над 7 милиона евро

112 ~ 2 мин. четене

За първи път започва проучване за находища на конвенционален газ и нефт в Южна България, съобщи пред bTV министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.


Първо ще бъде проучен блок 1-18 Тракия, който обхваща общините Свиленград, Маджарово, Харманли и Любимец. Теренът е част от така наречения нафтогазен басейн, който попада на територията на три държави - България, Гърция и Турция. Само от турска страна в района са открити 24 газови и 3 нефтени находища.


„Има такива изследвания, правени на територията на Република Турция, в близост до блока, който сега в момента ние проучваме, и ние се надяваме, че геоложката структура от българска страна на границата ще бъде подобна и ще открием количества нефт и газ. Разбира се прекалено е рано да се говори за потенциала на този блок”, каза Делян Добрев.


Проучването ще продължи близо две години и ще струва на концесионера над 7 милиона евро. Дълбочината, на която се очаква да бъдат открити залежите, е до 1 500 метра. Търсенето ще става със специализирани камиони, които по метода на вибрациите определят какви точно скали има в дълбочина, без да е необходимо да се сондира.


„Става въпрос най-общо за едни вибрационни изследвания, които по никакъв начин нито нарушават почвата, нито създават някакви особени проблеми. Това, което естествено ще бъде нарушено - компанията гарантира ще бъдат обезщетени хората”, обеща кметът на Свиленград Георги Манолов.


Ако проучванията са успешни, добивът в района може да започне най- рано след 4 години. В момента страната ни средно годишно консумира около 3 милиарда кубически метра газ, от които едва 10 на сто са от собствен източник.

Подкрепи Economic.bg