Япония затваря фабрики в Китай

Заради антияпонските протести някои от фабриките на японските производители ще бъдат временно затворени

252 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Големи японски производители, като Toyota, Honda, Panasonic и Canon, затварят временно някои от фабриките си в Китай, заради антияпонските протести в страната. Причината за размириците е решението на Япония да вземе спорните острови в Източнокитайско море, пише Reuters.

Китайски медии вече писаха, че напрежението между двете държави е на едно от най-високите нива от десетилетия и може да доведе до "загубено десетилетие" в отношенията на двете държави.

В момента протестите са обхванали десетки градове в Китай. Недоволството на хората е насочено основно към дипломатическите мисии в страната, но не подминава японски магазини, ресторанти и търговски представителства, посочва Reuters. Много японски училища в Пекин и Шанхай са затворили врати за неопределено време.

От Panasonic обявиха, че производството в един от заводите им е било саботирано от китайски работници и ще бъде преустановено до вторник.

Друг японски производител на електроника - Canon също съобщи, че ще преустанови производство в три от четирите си фабрики на територията на Китай до вторник.

Заради недоволството на хората вероятно ще пострадат и търговските отношения между двете държави. Китай е най-големият търговски партньор на Япония, която пък е третият по големина за Китай. Търговският обмен между Япония и Китай през 2011 г. се оценява на около 340 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg