Японската икономика се сви най-силно от 2011 г. насам

Срив на вътрешното потребление доведе до слабите резултати за второто тримесечие

Японската икономика се сви най-силно от 2011 г. насам
232 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Японската икономика регистрира най-големия си спад от март 2011 г., когато силно земетресение и последвалото го цунами нанесоха огромни щети на бизнеса и населението, пише Reuters.

Публикуваните днес данни показва спад на БВП през второто тримесечие от 6,8% на годишна база. Като основна причина за понижението се изтъква увеличението от 1 април на данъка върху потреблението, в резултат на което, вътрешното търсене понесе сериозен удар. Резултатите заличават напълно ръста от 6,1% на годишна база през първото тримесечие, когато потребителите са предприели голяма част от своите покупки преди покачването на данъчната тежест. На тримесечна база понижението е 1,7%.

Все пак спадът е в рамките на очакваното, при медианна прогноза за 7,1%. Въпреки негативните данни, Bank of Japan (BoJ) продължава да счита, че те са от временен характер и стопанството ще продължи да се възстановява с умерени темпове в бъдеще. Това дава основание на централните банкери да не правят заявки за разширяване на стимулите в скоро време.

Анализатори смятат, че ако и следващото тримесечие се окаже слабо, то BoJ ще освободи допълнително монетарната си политика, особено преди премиерът Шиндзо Абе да обяви дали ще предприеме ново покачване на данъка върху продажбите – от 8 на 10% през октомври следващата година.

Икономическият министър Акира Амари декларира готовността на държавата да увеличи разходите си, ако спадът продължи и през юли - септември. Вероятно е, обаче, това действие да не окаже съществен ефект върху третата по големина икономика в света, особено имайки предвид сложната ситуация на публичните финанси в страната.

Коментари: 0