"Южен поток" щял да рестартира българската икономика

Проектът ще даде работа и на държавната ни железница и ще създаде приблизително 5 000 работни места, смята икономическият министър Драгомир Стойнев

120 ~ 2 мин. четене

"Южен поток" е проект, който може да даде рестарт на икономиката ни. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в ефира на bTV. "До две години газопроводът на българска територия трябва да е построен", категоричен е той.

Министърът се похвали, че над 3 млрд. лв. ще влязат в нашата икономика. Той обърна внимание и на постигнатата договореност на територията на страната ни голяма част от работата да се извършва от български фирми.

"Проектът ще даде работа и на държавната ни железница. Също така той ще мине през най-бедния регион в Европа - Северозападна България. По наши предварителни данни това ще създаде приблизително около 5000 работни места", изтъкна министърът.

"Също така поехме ангажимент да започнем разговори за нова цена на природния газ", добави той. Министър Стойнев отбеляза постигнатото съгласие и по финансовия модел. "Намалихме заемът, който ще получим от "Газпром", също така лихвите и главниците, които ще плащаме - oт БЕХ ще бъде усвоен заем за 620 млн. евро. при лихва от 4,25%. Това е само за дивидента. Отделно оставям данъците, таксите, огромната заетост, която ще създаде проектът. По наши груби изчисления това са около 5 млрд. лв. приходи в бюджета от стартирането на проекта до 2040г.", обобщи министърът.

Той подчерта, че българската държава не носи никакъв риск. "Няма държавни гаранции. Единственото обезпечение по заема е дивидентът, който ще получава БЕХ. Това означава, че по никакъв начин няма да товарим българския данъкоплатец или бюджета на държавата. Също така е много важно, че още от първата година, в която започне да се експлоатира газопроводът, българската страна започва да получава дивиденти", каза още министърът на икономиката и енергетиката.

Подкрепи Economic.bg