За първи път лошите кредити намаляват

Данните на БНБ показват, че делът на просрочените над 90 дни заеми е намалял до 16.62%

124 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Делът на лошите кредити в българската банкова система намалява до 16.62% в края на декември. Статистиката на Българската народна банка (БНБ) показва, че това е първото понижение на необслужваните над 90 дни кредити от началото на кризата. В края на септември 2012 г. беше достигнато рекордно високо ниво от 17.25%.

"Рано е още да се каже дали става въпрос за тенденция, но все пак е положителен знак за развитието на икономиката", коментира в своя блог старши икономистът в Институт "Отворено общество" Георги Ангелов. Според него по-бързото разчистване на лошите кредити е полезно не само за самите банки, които ще освободят капитал, с който могат да поемат нов риск и да отпускат нови кредити, но и за икономиката, тъй като много производствени активи ще намерят своя нов собственик и ще допринасят за постигане на растеж.

Изнесените днес данни на БНБ показват още, че в края на 2012 г. общата капиталова адекватност е на ниво 16.66%, а адекватността на капитала от първи ред е 15.16%.

От финансовата институция изтъкват, че нивата на капиталовите показатели биха били още по-високи без текущите корекции чрез специфичните провизии за кредитен риск, които са елемент на националната регулаторна политика на БНБ. По своята същност те допълват обезценките по Международните счетоводни стандарти, формирайки допълнителни резерви срещу бъдещи загуби чрез консервативно определени нива на провизираност на кредитния риск.

Подкрепи Economic.bg