Забраната за пушене фалира заведенията

Между 50% и 60% е намалял оборотът на заведенията в столицата

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Между 50% и 60% е намалял оборотът на заведенията в столицата след въвеждането на забраната за тютюнопушене, предаде TV7. След забраната за пушене, с изключение на някои заведения в центъра, повечето кафенета или заведения за хранене в София са празни, както през деня, така и вечер.

Собствениците, които преди това бяха инвестирали във вентилационни системи и специални помещения за пушачите, сега казват, че няма да могат да изкарат зимата. Заради отлива на клиенти вече има и фалирали нощни заведения. Един от доскоро популярните нощни барове в града затваря три месеца след забраната.

За първо нарушение глобата за по-големите заведения е от 3 до 5 хил. лв. а при повторно достига до 10 хил. лева. Едноличните търговци плащат от 1000 до 1500 за първо и до 3 хил. лв. за второ нарушение. При трето провинение следва затваряне. Засега обаче няма много заловени  - през миналата седмица са проверени около 700 заведения, от които 30 по сигнал. Открити са нарушения в 27 случая и са наложени пет наказания.

Глобата за клиентите пък е между 300 и 500 лева, като при повторно нарушение достига 1000 лв. Въпросът, който всички собственици задават, е защо бяха накарани да инвестират хиляди левове в помещения за пушачи, след като сега са принудени да затворят целия си бизнес.

Коментари: 0