Задава се криза на пазара на труда

Младото поколение е малко и то не би могло да запълни нишата, която ще се отвори, когато много хора излязат от пазара на труда

172 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

54% от работодателите у нас имат свободни позиции, но не могат да намерят подходящи хора за тях. Това нарежда България на шесто място в света сред страните, които имат най-големи затруднения в намирането на служители, предаде "Нова телевизия". Изследване сред 850 работодатели у нас показа, че все по-трудно се намират подходящи хора и най-вече т.нар. таланти - висококвалифицирани служители със специфични умения.

"Има недостиг на хора с определена квалификация, които се търсят от работодателите.  Има работодатели с много отворени позиции. Най-много се търсят инженерите, а след тях - ръководните кадри. В момента са необходими също шивачки, хора владеещи два езика, хора с търговски умения. Има голямо разминаване между уменията и качеството на кандидатите", коментираха от Агенцията по заетостта.

От там обясниха, че тъй като е малко младото поколение, то не би могло да запълни нишата, която ще се отвори, когато много хора излязат от пазара на труда.

"Друга основна причина за липсата на кадри е разминаването между поколенията на пазара на труда. Родените след 80-та година има различни ценности от по-възрастните, родени през 50-те и 60-те години", добавят от АЗ. "Един млад човек очаква да има свобода на работното място, а това, което получава, когато отиде при един работодател, е йерархията. Отивайки там е затрупан с контрол и командване, което му пречи да развие и покаже какво може", добавят от там.

Подкрепи Economic.bg